εθισμος στα τυχερα παιχνιδια

Ο εθισμός μπορεί να αφορά σε πολλές συμπεριφορές, ακόμα και κάποιες που δεν χωρά το μυαλό μας σε πρώτη ανάλυση. Τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι μία από αυτές, καθώς είναι συχνά τα φαινόμενα προβληματικού τζόγου και δεν αποτελεί έκπληξη αν ακούσει κάποιος γι’ αυτό. Αποτελεί, όμως, έκπληξη σε κάποιον που θα εθιστεί στα τυχερά παιχνίδια, καθώς κανείς δε σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε αυτόν.
Όπως και σε άλλες συμπεριφορές έτσι και όταν κάποιος παίζει τυχερά παιχνίδια, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να εξελιχθεί σε κάτι που δεν είναι υγιές και να προκληθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Κάποιοι άνθρωποι παίζουν τυχερά παιχνίδια μία στο τόσο και όταν μπορεί να το επιτάσσει και κάποια παράδοση (π. την Πρωτοχρονιά), άλλοι ασχολούνται με αυτό πολύ περισσότερο, ακολουθώντας ένα σύστημα και με την πειθαρχία μπορούν να ελέγξουν τι κάνουν και άλλοι είτε χάνουν κάποια στιγμή αυτή την πειθαρχία, είτε δεν την έχουν εξ αρχής κι έτσι περνούν σε πιο παθολογικά μοτίβα τζόγου ή ακόμα και στον εθισμό.
Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια, αρχικά, δεν είναι εμφανής, καθώς τα σωματικά συμπτώματα, που υπάρχουν σε άλλα είδη εθισμών απουσιάζουν και το άτομο μπορεί σε αρχικό στάδιο (και ορισμένοι και σε πιο προχωρημένο) να αποκρύπτουν τις συμπεριφορές, που έχουν να κάνουν με την σπατάλη χρόνου και χρήματος.
Πολλές φορές όσοι είναι περιστασιακοί παίκτες, μπορούν πολύ εύκολα να περάσουν στην προβληματική πλευρά, αν δεν προσέξουν ιδιαιτέρως. Επειδή οι περιστασιακοί παίκτες δεν συνηθίζουν να έχουν ένα σύστημα και ένα βαθμό πειθαρχίας, έχουν την τάση να ρισκάρουν περισσότερο κι έτσι να οδηγούνται πιο γρήγορα σε ακραίες συμπεριφορές.
Όταν ο παίκτης αρχίζει και παίρνει ολοένα και περισσότερο ρίσκο, τότε μπορεί να φτάσει σε σημείο οικονομικού, αλλά και προσωπικού μαρασμού, ενώ θα κάνει οτιδήποτε για να συνεχίσει να στηρίζει αυτή τη συνήθεια (ακόμα και να προβεί σε εγκληματικές πράξεις).
Συμπτώματα παθολογικού τζόγου μπορεί να αποτελούν:
– Το να ξοδεύει κανείς ολοένα και περισσότερο χρόνο για να σκέφτεται τον τζόγο ή το εκάστοτε παιχνίδι
– Να σπαταλά ολοένα και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά ώστε να νιώθει αφενός διέγερση και αφετέρου, έχοντας στο μυαλό ως στόχο να πάρει πίσω χαμένα χρήματα ή να κερδίσει ακόμα περισσότερα.
– Να κάνει διάφορα πράγματα, που θα του δώσουν τα χρήματα και τον χρόνο ώστε να παίξει τυχερά παιχνίδια. Να λέει ψέματα για το τι κάνει ή το τι θέλει κάποια χρήματα, να δανείζεται, ακόμα και να φτάσει στο σημείο να κλέψει για να ικανοποιήσει την ανάγκη του.
– Να προσπαθεί να σταματήσει να παίζει, αλλά να έχει αποτύχει αρκετές φορές.
– Να έχει νευρικότητα ή να είναι οξύθυμος κατά τη διάρκεια μια προσπάθειας ελάττωσης του τζόγου.
– Να χρησιμοποιεί τον τζόγο ως καταφύγιο για τα συναισθηματικά του προβλήματα, λύπης ή άγχους.
– Να χάσει την εργασία του ή κάποιες διαπροσωπικές σχέσεις εξαιτίας της συνεχούς ενασχόλησής του με το τζόγο, που τον εμποδίζει να ασχοληθεί με προσοχή με άλλα πράγματα.
Τα περιστατικά εθισμού στον τζόγο είναι περισσότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες και εμφανίζονται νωρίτερα στο ανδρικό φύλο, από το γυναικείο.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων έχει παίξει και η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των προσφερόμενων τυχερών παιχνιδιών, που πλέον δεν είναι μόνο διαθέσιμα σε επιλεγμένα καταστήματα, αλλά και μέσω διαδικτύου, όπου μπορεί ο καθένας να παίζει από οπουδήποτε θέλει.

Θεραπεία

Πρώτο στάδιο οποιασδήποτε θεραπείας είναι η αποδοχή του προβλήματος και το να ξεπεραστεί η άρνηση δεν είναι εύκολο. Όταν μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει τις δικαιολογίες και τις κατηγορίες προς άλλους και να δει το πρόβλημα, τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα. Δεν είναι λίγοι, όμως, και αυτοί που μπαίνουν σε θεραπεία μετά από προτροπή ή πίεση άλλων και όχι από δική τους πρωτοβουλία.
Αν αναγνωριστεί το πρόβλημα και ξεκινήσει η αποκατάσταση, αυτή θα πρέπει να λάβει χώρα σε επαγγελματικό πλαίσιο, από κάποιον ειδικό. Είτε ατομική είτε ομαδική είναι αυτή η θεραπεία, είναι πολύ σημαντικό εκτός από αυτή τη φροντίδα, το άτομο να ζητήσει βοήθεια και να έχει τη συμπαράσταση ενός υποστηρικτικού μηχανισμού από συγγενείς και φίλους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι ακόμα και από εκεί που δεν θα το περίμενε, από τις εταιρείες στοιχημάτων, υπάρχει τελευταία πρωτοφανής στήριξη και προσπάθεια ενημέρωσης για το θέμα. Όπως και ο εθισμός σε εξαρτησιογόνες ουσίες, έτσι και ο εθισμός στον τζόγο θέλει σημαντική προσπάθεια για να ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που οι διάφορες προσεγγίσεις στη θεραπεία λειτουργούν και οι πρώην παίκτες έχουν καταφέρει να αποτινάξουν αυτή την ανθυγιεινή συμπεριφορά του προβληματικού τζόγου από πάνω τους, συνεχίζοντας τη ζωή τους, φυσιολογικά.

No Comments Yet.

Leave a comment