ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ – ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

Ζούμε σήμερα σε ένα περιβάλλον όπου συνεχώς μεγαλώνουν τα φαινόμενα απομόνωσης, ξενοφοβίας, κρίσεων στην οικογένεια, παραβατικών συμπεριφορών κ.α.

Είναι ταυτόχρονα ένα περιβάλλον όπου το φαινόμενο της εξάρτησης έχει πλέον αποκτήσει πολλά και διαφορετικά προσωπεία.

Μηχανισμοί και συνήθειες, μας οδηγούν στον προσωπικό μας μικρόκοσμο ενώ εκμηδενίζουν κάθε λογική που εντάσσει την ευτυχία μας σε λογικές και κοινωνικές πραγματικότητες.

Μέσα σε αυτόν τον προσωπικό μας λαβύρινθο, μαζί με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που καθημερινά βιώνουμε, όλο και περισσότεροι οι πολίτες εξαρτώνται από όλα αυτά που μας παρέχει πλέον ο πολιτισμός μας. Παλαιές και νέες "διεξόδοι" εξάρτησης γίνονται τρόπος ζωής.

Ο υπερκαταναλωτισμός, η αυξανόμενη χρήση του αλκοόλ σαν μέσο διαφυγής από τα καθημερινά διέξοδα, η αυξανόμενη εξάρτηση από το διαδίκτυο, οι κρυφές ελπίδες επιβίωσης μέσα από τον τζόγο, η αποβλάκωση από την ελεγχόμενη λειτουργία των Μ.Μ.Ε. και η συνεχώς αυξανόμενη χρήση νόμιμων και απράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μερικές από τις σημερινές εξαρτήσεις.

Ένας τρόπος υπάρχει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Πρέπει να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε με συλλογικές δράσεις, τα καθημερινά και τα μικρά που αποτελούν το μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι στη σημερινή κοινωνία η προσωπική μοναχική λύτρωση δεν έχει δυνατότητα επιτυχίας, αντίθετα συλλογικά μπορούμε να αντισταθούμε.